A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/grimberg/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

Lot 135

Mircea Ciobanu (1950-1991)

Natură statică
Semnat dreapta sus: Ciobanu
Ulei/carton
55 x 69 cm
 
A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti avându-l ca profesor pe maestrul Corneliu Baba. 
Personalitate năvalnică, de o vastă cultură, se simte încorsetat în rigorile vieţii din România. Talentul său uimeşte diplomaţii străini care se înghesuie să îi cumpere lucrările. Considerat ca unul dintre cei mai promițători artiști din tânăra generație, Ciobanu se gândeşte tot mai mult la ideea plecării din România. Reuşind să ajungă pentru scurte sejururi la Paris şi Bruxelles, pictorul hotărăşte să se stabileşte la Lausanne, în Elveţia în 1981, unde nu încetează să picteze, talentul său continuând să atragă atenţia negustorilor şi amatorilor de frumos. 
Are expoziţii importante nu numai în Elveţia, ci şi la Paris, New York, Sao Paolo şi peste tot este admirat. În culmea succesului, picturile sale au din ce în ce mai mult succes, cota sa este în creştere, veniturile la fel. Şi brusc, din cauza unor complicaţii respiratorii, artistul se stinge la Geneva în 1991.
A fost unul dintre răsfățații galeriilor internaționale, expunând la: Muzeul Ernest Rupin, Brive, Franţa-1977, Galeria Baron René Steens, Bruxelles -1980, Galeria Saint Léger, Geneva-1982, Galeria Nydegg, Berna-1983, Galeria Katia Granoff, Paris-1984, Galeria Martigny, Roma -1987, Galeria Valsyra, Lausanne-1990.
Pictura lui este greu de definit, clasică şi figurativă, dar în acelaşi timp modernă şi abstractă. Practicând un tip de expresionism cu valenţe foarte personale, pictura sa ne duce cu gândul la El Greco sau Goya, criticul de artă P.M. Bardi din Sao Paolo afirmând în 1984 că "românul descinde din maeştrii Renaşterii".
 
Obiectele naturilor statice ale lui Mircea Ciobanu devin personaje, artistul înzestrându-le cu valori expresive capabile să emoționeze privitorul.

 

Estimare:

2.200-3.500 €


Adjudecat cu 2.000 €

Share :